Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Recenze: V Komedii kvetou sekery a talent

Na představení Rozkvetly sekery jsem šla bez očekávání – hru jsem neznala, herce nezkoumala a divadlo jsem navštívila také poprvé. Tudíž pro mě skutečnost, že sedím přímo na pódiu a vidím, jak herci prskají drobky kolem sebe, byla opravdu překvapující.

Děj se odehrává kolem čtyřčlenné rodiny: Otec Jan Novotný je nezaměstnaný, vysokoškolsky vzdělaný učitel matematiky, ale hlavu má plnou nápadů, jakým způsobem k penězům přijít, bohužel však zůstává jen u nápadů a realizace poněkud drhne. Pravou hlavou rodiny je matka v podání Ivy Pazderkové, která řídí všechny kolem a zmítá se v depresi či agresi. Syn v podání Jana Hofmana v průběhu odehraného roku hledá smysl života a sám sebe, mění se z věřícího na nácka či zamilovaného puberťáka. Dcera je mentálně postižená a jediná v rodině představuje čistou duši, nezkaženou dobou a svou vlastní rodinou. Posledním účinkujícím v této tragikomedii je stánkař Ivo neboli Filip Kaňkovský, který se uchází prvně o dceru a poté o matku.

                Kulisy představení byly pěkné – vše se odehrávalo v panelákovém bytě, takže se herci pohybovali v kuchyni spojené s obývacím pokojem, ale právě vybraný nábytek degradoval rodinu na nízkou společenskou úroveň, to samé platí pro oblečení herců – zástěry, tepláky a ponožky – nic jiného k vidění nebylo. Děj se dle zvukových stop měl odehrávat v současnosti (Novoroční projev Václava Klause z roku 2011), ale vybavení domácnosti odpovídalo spíše době komunistické. Pamatujete přístroj k zatavování sáčků? Iva Pazderková tavila vše, co bylo po ruce. Telefon, televize a zbytek vybavení, taktéž svádělo zařadit představení do minulosti.

                Co se týče samotného příběhu bylo to jako na houpačce – v jednu chvíli jste nemohli napětím dýchat a v druhé jste potlačovali zívání a přemýšleli nad bolestí zad z nepohodlných židlí. Celý děj se točí kolem manželského páru, kde spíše než láska čiší nenávist jednoho k druhému, což si ani jeden z nich nepřizná. Syn kvůli touze po pozornosti dělá nebezpečné a dost šílené věci. Dcera, jež jediné otec projevuje svou lásku, působí během představení jako milá kulisa, která do děje přímo nezasahuje.

                Pokud, jdete do divadla s pochmurnou náladou, budete odcházet s náladou ještě horší. Pokud, jdete na představení s dobrou náladou, možná se Vám podaří si ji udržet. Děj není nijak překvapující, jde dobře odhadnout, je tam pár dobrých monologů u kterých se zasmějete, zbytek se táhne. Bohužel Vám ale příběh nic nedá - další den si nevzpomenete, o čem to vlastně vůbec bylo.

Co ale žene představení kupředu, jsou herecké výkony. Iva Pazderová skvěle ztvárnila nemilující matku dvou dospívajících dětí, zničenou nudným životem a stále doufající v lepší (hlavně bohatší) zítřky. Jan Novotný se představuje jako snílek, který chce zajistit rodinu jen pro něj příjemným způsobem, přitom je ale zcela v režii své věčně nespokojené a nepříjemné manželky. Jan Hofman skvěle hraje změny nálad a názorů na svět pubertálního mladíka a pro mě byl nejuvěřitelnější postavou (je to ten klučina z nekonečných seriálů?!). Natálie Řehořová působila jako závan dobroty a nevinnosti přes celé představení, krásně zahrála nezkaženou duši, jediného člena rodiny, který vypadal opravdu spokojený s panelákovým životem.

Pokud se do divadla vydáte jednou za čas a je to pro Vás sváteční událost, měli by jste si radši vybrat představení jiné a obsahově zajímavější. Pokud, ale divadlo máte rádi a jste pravidelným návštěvníkem, neměli by jste si nechat ujít herecký koncert, který se na pódiu odehrává a představuje nám jak osvědčené zkušené herce, tak  mladé talenty budoucnosti.

Hodnocení: 65%

Autor: Iveta Kobylíková | čtvrtek 8.11.2012 11:00 | karma článku: 9,65 | přečteno: 847x
  • Další články autora

Iveta Kobylíková

Nekojím - no a co?

Už v těhotenství se ženy rozdělují na dva tábory budoucích matek. Buďto sjíždíte emimino od rána do večera nebo na něho náhodou zabloudíte, když hledáte odpověď na otázku typu - je normální přibrat kilo za měsíc?

14.5.2017 v 18:05 | Karma: 28,34 | Přečteno: 1417x | Diskuse| Ona

Iveta Kobylíková

Hrůza šestinedělí

Tak jo. Musím si to přiznat. Celé těhotenství jsem řešila jenom ono těhotenství a nejvíc ze všeho porod. Já srab od přírody jsem měla hrůzu z neznáme bolesti, která mě čeká. Výsledek?

27.4.2017 v 10:37 | Karma: 36,58 | Přečteno: 4553x | Diskuse| Ostatní

Iveta Kobylíková

Recenze: Hašler a dokonalé Divadlo Na Vinohradech - hanba vám!

Dlouho jsem váhala, ne co napsat, ale jak to slušně napsat. Tak krásný, smutný, poučný příběh o Karlu Hašlerovi byl zprzněn čímsi, co se snažilo o cosi, vtipným něco. Nechoďte na toto představení - hrůzou a zbytečností se mu vyrovná jen Zkrocení zlé ženy v ND.

7.4.2014 v 21:45 | Karma: 17,81 | Přečteno: 1856x | Diskuse| Kultura

Iveta Kobylíková

RECENZE: Naši furianti a Divadlo v Dlouhé

Zpoza rohu jeviště se řítil Miroslav Táborský s kbelíkem plným ledové vody. Už jsem čekala, že ho položí na podlahu v rámci hasičského tréninku hry. Blížil se až k okraji hlediště a za běhu kbelík vylil. Jak poznal kritika sedícího v 1. řadě?

1.11.2013 v 7:30 | Karma: 14,73 | Přečteno: 1206x | Diskuse| Kultura

Iveta Kobylíková

Koncert O.H. a jeho Melody Makers: Když Vás hudba pohladí

Hned při druhém songu jsem se přistihla, že zavírám oči. Nikoliv únavou, účelem bylo pouhé vychutnání si hudby, tak aby mě nerušily žádné okolní vjemy. Já jsem si totiž vychutnávala hudbu s velkým H, samou její podstatu - nerušenou zbytečnými slovy, gesty či i pohledem na kapelu. Pouze jsem zavřela oči a prožila naplno ten moment, kdy hrají mistři.

28.10.2013 v 22:17 | Karma: 17,34 | Přečteno: 574x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25,  aktualizováno  11:35

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

ANO nemá představu o budoucnosti, odpověděl Fiala Babišovi ohledně důchodové reformy

24. dubna 2024  11:22

Šéf ANO Andrej Babiš na svém účtu na sociální síti X tento týden zveřejnil video, ve kterém...

Kdo pošle hlas do voleb z ciziny poštou, bude moci jít volit znovu a jinak

24. dubna 2024  10:57,  aktualizováno  11:20

Pravidla pro volby poštou ze zahraničí se ještě oproti původnímu vládnímu návrhu změní....

Senior přivezl granáty na služebnu v Prostějově autobusem, ukradl je na vojně

24. dubna 2024  11:17

Osmdesátiletý muž, který minulý týden přinesl na policejní služebnu v Prostějově v igelitové tašce...

  • Počet článků 41
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1701x
„Psát pro kritiky se nevyplatí, stejně jako dávat přivonět ke květinám někomu, kdo má rýmu.“
— Anton Pavlovič Čechov

Seznam rubrik