Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jedna hra v Komedii nestačí – v současné Komedii.

Současné divadlo Komedie se už od začátku potýkalo s nepřízní věrných diváků bývalé Komedie a neslo si s sebou jakýsi punc náhrady či příživníka zrušeného a lidmi oblíbeného divadla. Pesimistické výhledy návštěvnosti a obavy o nízkou úroveň her se, zdá se, nenaplnily a Komedie si ujímá kus divadelního ráje v Praze.

Je možné, že právě ona negativní reklama divadlu nakonec pomohla, protože diváci pokud neustále slyší (promiňte mi to) pouhé fňukání po minulosti, si jen tak pro zajímavost odskočí na hru onoho opovrhovaného náhradníka. A zjistí, že je to vlastně dost baví.

                Komedie nehraje klasická díla, široké veřejnosti známé autory, nezaměstnává extra známé herce a neplatí za přehnanou reklamu. Tak proč je oblíbená?

                Ředitelka divadla Eva Bergerová studovala ve Varšavě režii a oblíbila si tamní tvorbu. Při rozhovoru s ní mi bylo řečeno, že v Česku chyběla polská tvorba, český divadelní trh je přesycen německými, anglickými a ruskými díly. Sama zná polské autory a věří tomu, že nám mají co nabídnout. Mají? Po počátečním, vlastním negativismu musím uznat. Mají.

                Od velmi kontroverzních témat (Naše třída) po komedie (Scénář pro tři neskutečné, ale existující herce) a drama (Údolí včel) si každý divák vybere ten svůj šálek čaje, a pokud se dostane (vinou naléhající přítelkyně či kulturně žijící matky) na představení, o kterém by si myslel, že minimálně prospí – zůstane mile překvapen. Nejenže si Komedie vybírá polská díla, ale zve také polské režiséry, aby představení samy zrežírovali – zde hovořím o Gabrielu Gietzkim, který je v rodné zemi velmi známým a uznávaným nejen jako režisér, ale také jako herec. A Česku předvádí kus svého talentu.

                Pokud se Komedie může něčím chlubit (a nemyslím milou kavárnu) je to herecký soubor divadla. Najdeme v něm spoustu rozmanitých, typologicky odlišných osobností, což ale nabízí každé divadlo, co má tedy Komedie navíc? Talent. Herecký koncert, který doprovází představení, pohladí diváka, ale i kritika na duši. Kdo viděl Naši třídu, musel těkat očima od jednoho herce k druhému. Při Testosteronu věříte, že ti chlápci tam jsou opravdu zhrzeni láskou a nepřestáváte se smát do konce hry (ono slyšet od Jana Novotného tolik sprostých slovíček, ovšem s grácií jemu vlastní je i pro češtináře svým způsobem krása).

                Abych Vám necpala samé pozitivní věci, napíšu i nějaká ty negativa:

-          Když si jdu koupit lístek, je pán na pokladně proklatě nízko a já se musím sklonit o půl metru, aby se nedíval pouze na můj hrudník. Já a i ostatní lidé máme rádi oční kontakt.

-          Jsem kuřák a jen tak se toho nezbavím, takže když mi obsluha kavárny půl hodiny před představením vezme popelník a u vedlejšího stolu vesele pokuřují herci, dostávám psychopatický záchvat kvůli té neférovosti. Dole v hledišti to přece nemůže být cítit, a pokud už jde o kuřáckou kavárnu, tak ať to stojí za to, ne?

                Komedie nehraje známá, veřejnosti snadno pochopitelná a oblíbená díla. Ale nabízí vám onu podstatu Divadla – kdy po představení jdete domů a přemýšlíte nad tím, jak to ta, či ona postava vlastně myslela. A pokud jdete na žánr, který má samo divadlo v názvu – uchechtávat se budete minimálně ještě měsíc po návštěvě. Jo, a mají tam sakra dobré víno.

P.S: Než začnete zpochybňovat mé doporučení tohoto divadla, dovolte, abych Vám vysvětlila: Opravdu nejsem členem týmu Komedie, nemám ani přátelský natož více než přátelský vztah s kterýmkoliv z herců, nejsem dodavatelem divadelní kavárny, nejsem s nikým příbuzná a neplánuju s tím v budoucnu cokoliv měnit. Mám to tam jen ráda.

 

Autor: Iveta Kobylíková | pátek 3.5.2013 18:45 | karma článku: 10,39 | přečteno: 511x
  • Další články autora

Iveta Kobylíková

Nekojím - no a co?

Už v těhotenství se ženy rozdělují na dva tábory budoucích matek. Buďto sjíždíte emimino od rána do večera nebo na něho náhodou zabloudíte, když hledáte odpověď na otázku typu - je normální přibrat kilo za měsíc?

14.5.2017 v 18:05 | Karma: 28,34 | Přečteno: 1417x | Diskuse| Ona

Iveta Kobylíková

Hrůza šestinedělí

Tak jo. Musím si to přiznat. Celé těhotenství jsem řešila jenom ono těhotenství a nejvíc ze všeho porod. Já srab od přírody jsem měla hrůzu z neznáme bolesti, která mě čeká. Výsledek?

27.4.2017 v 10:37 | Karma: 36,58 | Přečteno: 4553x | Diskuse| Ostatní

Iveta Kobylíková

Recenze: Hašler a dokonalé Divadlo Na Vinohradech - hanba vám!

Dlouho jsem váhala, ne co napsat, ale jak to slušně napsat. Tak krásný, smutný, poučný příběh o Karlu Hašlerovi byl zprzněn čímsi, co se snažilo o cosi, vtipným něco. Nechoďte na toto představení - hrůzou a zbytečností se mu vyrovná jen Zkrocení zlé ženy v ND.

7.4.2014 v 21:45 | Karma: 17,81 | Přečteno: 1856x | Diskuse| Kultura

Iveta Kobylíková

RECENZE: Naši furianti a Divadlo v Dlouhé

Zpoza rohu jeviště se řítil Miroslav Táborský s kbelíkem plným ledové vody. Už jsem čekala, že ho položí na podlahu v rámci hasičského tréninku hry. Blížil se až k okraji hlediště a za běhu kbelík vylil. Jak poznal kritika sedícího v 1. řadě?

1.11.2013 v 7:30 | Karma: 14,73 | Přečteno: 1206x | Diskuse| Kultura

Iveta Kobylíková

Koncert O.H. a jeho Melody Makers: Když Vás hudba pohladí

Hned při druhém songu jsem se přistihla, že zavírám oči. Nikoliv únavou, účelem bylo pouhé vychutnání si hudby, tak aby mě nerušily žádné okolní vjemy. Já jsem si totiž vychutnávala hudbu s velkým H, samou její podstatu - nerušenou zbytečnými slovy, gesty či i pohledem na kapelu. Pouze jsem zavřela oči a prožila naplno ten moment, kdy hrají mistři.

28.10.2013 v 22:17 | Karma: 17,34 | Přečteno: 574x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

  • Počet článků 41
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1701x
„Psát pro kritiky se nevyplatí, stejně jako dávat přivonět ke květinám někomu, kdo má rýmu.“
— Anton Pavlovič Čechov

Seznam rubrik